Hildring // PressClips

«På jakt etter det rette bleep» • Arild Rønsen • Musikkavisen PULS nr 2 feb 1992 s:20-21

På jakt etter det rette bleep, Musikkavisen PULS nr 2 1992.
						Intervju med Ola Snortheim og Espen Beranek Holm på Schoushallen i Oslo.
						Det går fortsatt frasagn om en jobb de gjorde for stinn brakke på Hulen.
						Hildring, Dovrehall, Origo Sound.
						Mors Beste Barn, De Press, Øystein Jevanord.

Har’n daua eller? Dø, det der ser ut som en test på kollisjonsforbedring på Volvo. Nei, der kommer reprisen; da har’n nok overlevd...

Det er ESPEN BERANEK HOLM som kommenterer. Vi befinner oss på Schoushallen, et av Oslos alt for få gjenværende brune vannhull. Det er tidlig søndag kveld, og over TVen flimrer NM i hopp. Det er ikke noe vakkert syn, men i det minste er det en nordmann som vinner. Vi slår i hjel tida med kaffe og cola, i påvente av OLA SNORTHEIM – den egentlige LANGSOMT MOT NORD. Han kommer seint, og er i en slik befatning at hans musikerkompis umiddelbart påstår at han helt klart hadde hjemme-alene-kveld i går – så på TV og drakk opp barskapet. Solidariske som vi er, finner vi fram øl-menyen.

Langsomt Mot Nord er klar med sitt tredje album, «Hildring». Det gis ut på det lille selskapet Origo Sound (distr.: Amigo), et sårt tiltrengt pustehull for annerledes musikk i Kongeriket. «LMN» kom ut på Sonet i 1985, «Westrveg» på CBS i 1988. Besetninga i Langsomt har skifta (langsomt ndash; ha!), men Ola Snortheim har hele tida vært drivkraft.

– Det var jeg som kjøpte den første skiva, forteller Beranek med et flir.

Han er ikke fullt så gal som Frode Alnæs, men det går sjelden mer enn et par minutter mellom hver blemme.

Olas og Espens veier kryssa hverandre da Ola var i gang med «Westrveg». På CBS (det navnet sitter liksom enda litt bedre enn «Sony») befant også solo-artisten Beranek seg.

– Med all respekt for de to forrige albumene, synes jeg det grunnlaget Ola hadde til dette albumet hadde atskillig mer substans. Snortheim sier seg enig – bedre låter, mener han. Alle låtene er hans verk.

SMPTE?

Ola Snortheim har nå drevet sitt korstog for norsk folkemusikk i sju år. For det er norsk (og litt britisk) folkemusikk det handler om, selv om uttrykket er elektronisk hypermoderne.

– Jeg satt oppe hos Harald Beckstrøm en kveld, og da han dro ei irsk låt på orgelet hørte jeg at det var mitt refreng! Røtter, mann!

«Hildring» er i all hovedsak blitt til i Olas kjeller midt i Oslo. Grunnkompet ble tatt ned på ett spor, hvorpå den endelige mixen ble gjort på DAT, i et rom på seks kvadratmeter... Billig, men så er da også Beranek en sånn type som leser bruker-manualer på senga. Fullstendig data-freak, sender idéene sine til fabrikken og... ja, kort sagt: Han bare MÅ vite hva som foregår inne i maskinen, og hvorfor i helvete oppfører den seg akkurat sånn? Han kan holde foredrag om et emne som SMPTE: Society of Motion Picture and Television Engineers, fagforeninga for filmarbeidere i Statene. De jobber med tidskoder; Timer, Minutter og Frames – og alt har sin bakgrunn i månelandinga, 21. juli 1969. Derfra – eller helst fra teknologien som ble iobba fram gjennom Apollo-programmet – stammer også lommekalkulatoren og teflon-panna.

Verdt å vite, og mens vi befinner oss i folkeopplysningshjømet: Eilf Holm, Beraneks far, spilte vibrafon, klarinett og gitar, og fins nå på CD med Robert Normann.

– Men kribler det ikke litt i håndledda, Ola – får du aldri lyst til å slamre skikkelig med «levende» stikker?

– Jo! Jeg øver med Andrej for tida, det blir mer De Press i mars. Jørn (Christensen) skal også være med, men han er for øyeblikket litt for opptatt med Mercury Motors (den LPen kommer – omsider – i månedsskiftet februar/mars).

I mellomtida låner De Press Øystein Jevanord, altmuligmannen de fleste vel kjenner som trommis fra deLillos (og Bridges). Ola forteller også at han øver streit rock’n’roll med servitør Lars Frogner.

LMN vs. MBB

Ola: – Nei. Men «Hildring» er mye mer akustisk enn de to første skivene, linjene til norsk folk-tradisjon er mer direkte. Musikk skal oppfattes som musikk – ikke som «rock», «jazz», «folk». Spesielt folk i plateselskapene er hengt opp i båstenking. Mange får ikke kontrakt fordi musikken de spiller ikke passer inn i et eller annet forutbestemt skap.

– Forsøkte dere å få «Hildring» ut på et stort selskap?

– Ja, men det var ikke «rock»... eller «folkemusikk», for den saks skyld.

– Jeg er helt sikker på at Polygram nå jakter på et norsk New Kids On The Block, sukker Beranek.

Han er en mildt sagt opptatt mann om dagen. Mange vil ha hørt ham de siste månedene i radioens aller morsomste program, «Hallo i uken». I disse ukene er folka han jobber sammen med i det prosjektet også ute med langspillplate, Mors Beste Barn.

– MBB må vel være omtrent det stikk motsatte av LMN?

– Det kan du trygt si, ja! Jeg blei med i MBB samtidig som jeg traff Ola. Jeg var vel ute for å prøve andre ting enn mine egne: Vekk! Ut! Nye impulser! Espen framholder tekstene som et viktig likhetspunkt mellom MBB og LMN... og forteller at Nitime-hit’en «Riksvei Nr. 1» ikke går i 120 BPM, men i 15 knop.

– Med all respekt for Mors Beste Barn, må jeg vel innrømme at jeg føler LMN som musikalsk sett mye mer spennende.

– Hva har Espen tilført LMN, Ola?

– Idéer, fine lyder, arrangement. Han har et uvurderlig kjennskap til teknologien.

– Alt er i utgangspunktet Ola, sier Espen. – Men det er klart LMN ville låte annerledes med en annen samarbeidspartner enn meg. Vi spiller lett ball sammen.

A2

På TV er Ame Scheie fortsatt i gang, og annonserer «et nytt og spennende navn, Pål Hansen fra Trønderhopp».

– Hvorfor skriver du ikke låter i andre sammenhenger, Ola?

– Fordi det er musikken fra fortida som i kompositorisk sammenheng ligger i meg. Far spilte langeleik, og det tonevalget fikk jeg inn med morsmelka. Nordmenn flest har paradoksalt ikke særlig kjennskap til det norske tonespråket.

– Ola kan plystre, så bare hører du umiddelbart at det er «A2»!

– Hvorfor går alle sangene dine i 3/4 takt?

– Det bare blir sånn, selv om jeg som trommis jo kjenner 4/4 temmelig godt.

– Og vi blei så lei det!, hyler Espen. – Det var i et slikt øyeblikk vi bestemte at «Dovrehall» skulle gå i 4/4 – okkesom! Det naturlige hadde nok vært 6/8, men trommene i «Dovrehall» forble i streit rock-takt; 4/4.

LMN er ikke nettopp hot’e i de tradisjonelle folkemusikkmiljøene, og det virker ærlig talt ikke som om de to tar det særlig ille opp.

– Alt for mange er opptatt av de rette turene... hvorfor kan de ikke i stedet være mer interessert i klangverdenen?

– Hvilke mennesker i det moderne musikklivet benytter hva Ola vil kalle det norske tonespråket?

– Kanskje Ompakara – littegrann, i hvert fall

– selv om innslaget av sigøynermusikk antageligvis er mye mer framtredende hos dem. Og så YM-stammen; de representerer Ur-primalskriket, steinalderkulturen. De padler rundt i selve Sjelens Grunnvann. Ellers? Med visse forbehold; Sigmund Groven (av gammal vane holdt vi på å skrive Stein Groven, men det hadde nok blitt alvorlig gæemt), Henning Sommero, Geirr Lystrup – og Geirr Tveit.

– Ikke Jan Garbarek?

– Nei, han har en så grunnfesta egen stil. Dessuten er’n tsjekker eller no’ sånt...

– Pass deg for Andrej!

DAT & BLEEP

Innspillinga av «Hildring» har i sin helhet foregått i hva de to beskriver som «det samme miljøet». Fordi de ikke har benytta seg av et ordinært (og dyrt) studio, har de kunnet ta seg all den tid de har måttet ønske. Én forutsetning for å gjøre det på denne måten, er selvfølgelig at man ikke benytter vanlige trommer. Dét har Ola lyst til neste gang – men da snakker vi plutselig helt andre budsjetter...

– Blir det noen neste gang?

– Det kommer an på de høye herrer. Jeg har låter i fleng.

Kontakten med Origo Sound ble for øvrig oppretta på selskapets initiativ.

Ola: – PÅ et tidspunkt da jeg var fryktelig lei av å få «nei», ringte de og spurte om «jeg hadde noe». Flott, sa jeg – jeg sitter tilfeldigvis med en ferdig DAT-master...

Langsomt Mot Nord på veien? Nja... de har faktisk forsøkt, i form av et seks manns band der Espen følte seg som bleep-jockey – radaroperatør. Det var en vanskelig produksjon, men det går fortsatt frasagn om en jobb de gjorde for stinn brakke på Hulen. Går det riktig bra, kan vi komme til å oppleve dem i festivalsammenheng.

Oppi det hele går Espen svanger med ei ny Beranek-skive.

– Jeg veit ikke hvor og når, men jeg tror faktisk Beranek & A/S Venner & Kjente nå er i stand til å komme opp med noe annerledes. Jeg tar med meg mye av tankegangen fra LMN. Alt som skal ut må karikeres for at det skal slå. Fordi jeg har jobba så mye med vokalmusikk veit jeg godt hva som skal til for å få vokalisten til å stå ut. Sånn har vi også måttet jobbe med melodilinjene til «Hildring».

Visste dere forresten at Beranek en periode i livet sitt hadde et navn ikke bare som datatekniker/produsent, men også som gitarist? I Sverige! Etter å ha jobba som tekniker for Traste Lindén (han er nominert som «Årets artist» i Sverige i år, sammen med Eva Dahlgren og Roxette...), ble han bedt om å spille gitar for et band som het Mann Klann.

– Grunnkompet var lagt ned, bestående av seks gitarer i venstre hjørnet og sju i det andre. Jeg skulle være den åttende... «Legg noe i mellom!», mente de. Det blei jævlig bra; Beranek van Halen Holm.

Ei snodig historie, eller som Beraneks mattelærer alltid sa det: Det er rare greier. Med det vinker vi farvel til Langsomt Mot Nord. Vi gjør det med en limerick signert Espens samarbeidspartner i MBB, Morten Lorentzen:

En fyr som var politisk dverg/
Vokste til et Hallgrim Berg.

«En plate for våren» • av Liv Riiser • Vårt Land 12.02.1992

En plate for våren, Vårt Land 12.02.1992.
						Ola Snortheim and Espen Beranek Holm.

Dette er en plate for våren, sier Ola Snortheim og legger en plate prydet av snøtunge grantrær på bordet. «Hildring», heter den, og er den tredje produksjonen fra gruppa med det poetiske navnet «Langsomt mot nord».

Poetiske er titlene også, på de tretten låtene Ola Snortheim har laget. Det er «gry» og «hildring» og «vårvons pris», det er «troll» og «dovrehall» og «brudemarsj fra Vågå», stemninger og bilder framskapt av tradisjonelle instrumenter og synth-låt i original forening. Alt tuftet på norsk grunn.

– Hvis noen hører instrumenter de ikke kjenner igjen fra syntheziseren, så kan det for eksempel være en trombone, sier Espen Beranek Holm, den ene av de to som sammen utgjør duoen «Langsomt mot nord». Espen står for arrangementer, produksjon og synth-innslagene, mens melodiene og ideene er Olas.

Han nøler ikke med å vedkjenne seg sin folkemusikalske bakgrunn, og har hentet inn musikere som spiller fløyte, gitar, trekkspill og hardingfele. I tillegg har han flettet inn opptak fra faren Olav Snortheim, som var en kjent og aktet langeleik-spiller.

Medvandrerne skifter

Strengt tatt er det bare Ola Snortheim selv som sørger for kontinuiteten i gruppa, medvandrerne er nye fra gang til gang.

Første gang, på plata LMN fra 1985, var det Jørn Christensen som hold følge, og i 1988 var det Morgan Lindstrøm, på plata «Westrveg». Og denne gangen er det altså Espen Beranek Holm som har begitt seg mot nord i følge med Ola Snortheim.

– Vi har kjent hverandre i drøye ti år, sier de to, og ser litt forundret ut i det samme: Er vi blitt så gamle? Men spilt sammen har de ikke gjort – før nå.

Musikalsk bagasje

– Vi visste vi ville gjøre noe sammen, men vi visste ikke om vi ville finne tonen, sier de to, og dveler litt ved sin ulike musikalske bagasje. For Oslogutten Espen var det nytt å begi seg inn i norske toneganger slik Ola Snortheim skaper dem.

– Jeg måtte åpne øra for no’ nytt.

– Og du Ola, som er sønn av en langeleikspiller og dertil kommer fra Harpefoss, du var vel forutbestemt til å bli musiker?

– Faren min ville i hvert fall gjerne det, planla at jeg skulle bli både operasanger og pianist. I stedet flytta jeg til byen og kjøpte trommer...

Det var i folk-rock’ens tid, forteller han.

– Jeg har høstet erfaring der, og tillit til at det går an å bruke norsk tonespråk i nye sammenhenger.

Espen Beranek Holm ble i sin tid herostratisk berømt for en single han laget, den inneholdt ord som ikke skal gjengis her, og som heller ikke NRK ville videreformidle. Men hensikten var god, bedyrer han, han ville bare med rene ord fortelle hvilken vei det gikk om en rotet seg bort i det en helst bør holde seg fra.

– Jeg kommer aldri unna den historien der, og forsøker ikke heller. Men jeg har laget fem plater siden den gang, så det hadde jo vært o.k. om folk hadde husket meg for mer enn den episoden der.

En billig og enkel produksjon har de laget, de to. Enkel teknikk, små utgifter, miksing hjemme på Olas knøttlille rom.

– Men ingen har bemerket at det låter billig, bemerker Espen.

– Det låter ikke som folkemusikk heller?

Ola: Det er ikke folkemuskk. Det er ny musikk, basert på folkemusikalske impulser som jeg har hatt i ørene siden oppveksten. Musikere har gått til den kilden før, både innen jazz og klassisk. Det nye her, er at vi knytter oss til det en kanskje kan kalle popmusikk. Skal jeg plassere oss i en tradisjon, kan jeg kanskje nevne Geir Tveitt, alle visemelodiene han skrev. Eller Finn Ludt...

Espen: Edvard Grieg må sies å ha vært en tidlig forkjemper for «Langsomt mot nord».

Vann fra to elver

– Dere blander vann fra minst to ulike elver, er dere redde for å renne ut i sanden for publikum?

Ola: Båsene er fastlåste, særlig blant musikkjoumalsister i Oslo.

Espen: Men folkemusikk eller etnisk musikk vinner stadig sterkere fotfeste ute i verden.

– Dere fant tonen. Men hvordan fant dere det særegne navnet?

– Det skriver seg fra en som var med i tidligere runder. Han skulle ha sett et bilde som skulle ha hengt på Høvikodden, det het «Langsomt mot nord». Men ingen der ute har hørt om bildet, og ingen har sett det, hverken før eller siden - så vi vet ikke riktig hva vi skal tro. Man navnet er fint det, så det beholdt vi.

«LMNs tredje» • Halgrim Øistad • Gudbrandsdølen Dagningen 1992

LMNs tredje, Gudbrandsdølen Dagningen 1992.
						Ola Snortheim, Espen Beranek Holm.
						Hildring. Ekte instrumenter, trekkspill, gitarer, fløyte.
						New Age kulturens naturverden.

Skal vi dømme ut fra omslaget på Ola Snortheims tredje Langsomt Mot Nord-plate, er vi på vei inn i New Age kulturens naturverden der de 100 synthesizere blomstrer, eventuelt svever over vannene. Men det åpner med ekte langeleik opptak av Olav Snortheim. Derfra fortsetter det mest etter Olas hode og Espen Beranek Holms fingre.

Ved første ørekast høres «Hildring» ut som mer av det samme som vi har hørt fra LMN før. Folketoneinspirerte stemninger vokst ut av datamaskiner og synther. Men etter hvert kommer det også fram ekte instrumenter, trekkspill, gitarer, fløyte og mer til.

Dette bidrar til at «Hildring» ikke får det litt stive preget som den forrige plata «Westrveg» til dels hadde. Ideene er dyrket et steg videre. De er myket opp og går ut i flere forskjellige retninger, sjøl om ramma egenlig er den samme.

Etter tre plater kan det likevel være på tide å endre ramma i noe større grad. Spiller en hele CDen på noenogførti minutter i en dose, kan det bli i meste laget av stemninger. I noe mindre doser fungerer dette helt annerledes, som etterlengtede pusterom i vår dundrende Music Box-verden. Det er ikke folkemusikk, ikke rock, ikke folkrock, men noe annet.

«Ikke folkemusikk, bare norsk» • Halgrim Øistad • Dagningen 28.02.1992 s:12

Ikke folkemusikk, bare norsk, Dagningen 28.02.1992.
						Ola Snortheim, Espen Beranek Holm, Olav Snortheim.
						Hildring albumet. Levende mennesker som spiller ekte, akkustiske
						instrumenter er trukket mer	fram i lydbildet.

Vårvons pris. Pillarguri. Sval vidde. Dovrehall. Rimfrost.

Titlene på den nye CD-plata fra Langsomt Mot Nord setter stemningen for musikken. «Hildring» er tittelen på denne tredje plata fra LMN, Ola Snortheims musikalske hjertebarn.

– Dette er norsk musikk. Det er ikke folkemusikk. To langeleiklåter er etter far min. Resten er mitt eget stoff, sier Ola. De to tidligere Langsomt-platene hadde med flere originale opptak av folkemusikk-kjempen Olav Snortheim, Olas far. Men det er ingen tvil om hvor Ola har inspirasjonen fra også denne gangen.

– Jeg hører til i Sør-Fron, på Harpefoss. Barndomsminner derfra virker inn på tonespråket. Norsk visetradisjon har jeg også hatt et langvarig forhold til. Folk som Erik Bye og Geirr Tveitt har på hver sin måte et veldig norsk tone-språk. Det vil jeg påstå at jeg også har, riktignok i ei anna form når det gjelder lyd og arrangementer.

Oslo-innvandrer Ola Snortheim er svært godt fornøyd med «Hildring», der han samarbeider tett med kanskje mer kjente Espen Beranek Holm. Ola har skiftet hovedsamarbeidspartner for hver av de tre platene. Men det er ikke bare dette som har gjort forskjellen på platene.

– Denne gangen var jeg mye mer forberedt enn på de to andre platene. Arbeidsprosessen strakk seg over snaut ett år fra starten til ferdig mix forelå. Denne gangen klarte jeg å opprettholde interessen hele vegen og holde en rød tråd gjennom hele produksjonen. Dette mangla på de to andre, sier Ola.

Nytt med den siste plata er også at datamaskinene og synthesizeme er kommet noe mer i bakgrunnen. Levende mennesker som spiller ekte, akkustiske instrumenter er trukket mer fram i lydbildet. Trommelyden på plata skriver seg likevel ikke fra trommeslager Olas eget trommesett, men fra elektronisk maskineri.

– Det er vanskelig for folk å høre forskjell på synthesizere og ekte instrumenter. Dessuten tror folk at alt er synther fordi det er Langsomt Mot Nord. Den nye plata fikk heller dårlig omtale i Arbeiderbladet på grunn av dette. Mye folk innen rockbransjen, og spesielt i Oslo, er veldig forutinntatt. Langsom Mot Nord og synthesizere hører liksom sammen. Og så tror mange at dette er folkemusikk. Men folkemusikk er ikke noe du lager sjøl. Den er noe som har vært der fra tidenes morgen...

Ola priser seg lykkelig over å ha hatt med Beranek på plata. Arrangementene og bearbeidelsen av lydene er i stor grad sistnevntes verk.

– Han bruker ti fingre, jeg bare én. Egentlig kan jeg ingen ting. Jeg sitter bare med melodiene oppi hodet. Ikke kan jeg noter, og ikke kan jeg spille. Jeg spiller med en finger. Men jeg må alltid ha noen til å ordné med akkordene og alt det andre.

Om han har lyst til å lære litt besifring, komposisjonsteknikk og instrumentelle ferdigheter? Nei, på ingen måte.

– Jeg har ikke lyst til å lære det. Om jeg lærer hvordan ting skal være, vil jeg også lære hvordan ting ikke skal være. Jeg er redd jeg ville miste noe på vegen.

Den første Langsomt Mot Nord-plata solgte i 7000 eksemplarer. Det samme tallet kom nummer to, «Westrveg», opp i.

– Dette var ikke nok for det store plateselskapet CBS. De hadde lagt lista på 15.000. Egentlig synes jeg 7000 var bra for ei plate med såpass «smal» musikk som verken er pop, rock eller Sputnik. På grunn av at CBS sa nei, visste hele bransjen plutselig at vi var skippet av et stort selskap. Det betydde at «Langsomt Mot Nord er ikke noe å satse på for oss heller». Vi var en runde hos flere selskaper og var i ferd med å gi opp da vi ble kontaktet fra det lille selskapet Origo.

Resultatet ble selvsagt at «Hildring» er gitt ut på selskapet Origo Sound som har base i Fetsund og satser idealistisk på «smal» instrumentalmusikk. Origo har et internasjonalt kontaktnett og distribuerer musikken sin i flere land.

Onsdag denne uka var Ola Snortheim opptatt med releaseparty, plateslepp, for «Hildring». Ellers går mye av tida med til to andre prosjekter der Ola bruker trommene. For det første arbeider han igjen under DePress-navnet, med Andrej Nebb og Jørn Christensen. Her er det både plate og konserter på gang. Men ifølge Ola er dette et «russisk rullett-prosjekt». Det kan gå bra, og det kan slutte brått.

I tillegg har han omsider fått satt ut i livet planene om et nytt band, foreløpig uten navn, men med folk som har vært innom Lost & Found, deLillos og Femi Gange. Et skikkelig gitarstøyband med Litt Red Hot Chili Peppers, litt Zeppelin, litt Steppenwolf og en del til, uten at det på noen måte er planlagt å bli det norske svaret på Nirvana.

Men et godt stykke fra Sør-Fron og Langsomt Mot Nord er det iallfall. Og kan det bli noen LMN nummer 4-plate etter dette?

– Jeg håper det. Planen er i første omgang å gi ut ei skive bare med lang-leik. Jeg har samlet en del stoff og er i gang med prosjektet. Dette blir bare opptak far har gjort, muligens med litt bearbeiding. Men det blir ei folkemusikkplate. Kanskje vil den komme ut rundt OL-tider...

«Musikalske folkeminner» • Yngve Ekern • Aftenposten Weekend 28.02.1992 s:28

Musikalske folkeminner, Aftenposten Weekend 28.02.1992.
						Ola Snortheim, Espen Beranek Holm, Olav Snortheim.
						Langleik og bukkehorn.
						Hardingfele, fløyte, trombone.

Som en musikalsk hildring i det fjerne, langsomt stigende mot oss i horisonten, kommer uvante toner ut av høyttalerne. Skapt av langleik, hardingfele, fløyte, trombone – og en diger maskinpark av computere programmert til moderne poplyd.

En uvanlig blanding. Men for Langsomt Mot Nord, alias Ola Snortheim og Espen Beranek Holm, høres det naturlig og riktig ut. Med platen «Hildring» fortsetter de en reise Ola Snortheim påbegynte allerede i 1985 med platen «lmn» og videreutviklet med «Westrveg» for fire år siden.

Med antiautoritært mot i brystet og finstemt musikalsk vett i pannen har de satt seg som mål å spleise tonespråket i arven fra tradisjonsrik folkemusikk med klangfarver en vogue tidsaktuelle, malende synthbilder. Ikke som 70-tallets folkrockere, men en naturlig, mer likestilt sammensmelting.

Så kan vi enda en gang rynke pannen og konstatere at bang – der falt de mellom to stoler. Ikke helt begrunnet, for i en tid med stadig høyere musikalsk takhøyde ser det ut til å bli plass til alle som vil leke med påtvungne konvensjoner og fordommer. Uansett sitter Ola Snortheim og Espen Beranek Holm der med lure smil:

– Det er ikke vi som setter opp båsveggene. Å ta musikken på egne premisser er noe annet, lyder det optimistisk. – Det engelske og amerikanske pophegemoniet er i ferd med å få konkurranse. Stilarter blandes, alt er lov.

I Langsomt Mot Nord er det Ola som representerer tyngdepunktet i folketonene, mens Beraneks rolle er å trykke på tagentknappene til rett tid. Ola medbringer ballast fra oppvekst i «dalenes dal», Gudbrandsdalen, og den musikalske verden som danner grunn for eksperimenteringen fikk han med morsmelken. Faren, Olav Snortheim, var nemlig en anerkjent folkemusiker med livslang innsats på langleik og bukkehorn. Opphavet bidro sterkt til sønnens innspillinger på de to første platene, på den siste er han representert i platens to «covere», «Vårvons pris» og «Brudemarsj fra Vågå» i opptak fra 50-årene.

– Jeg fikk en musikalsk plattform der folkemusikk var mye mer enn felegnikking og slåtter. Det er mye barndomsminner nedlagt i platen, assosiasjoner fra naturen og kanskje endel sentimentalitet, sier Ola.

Med bakgrunn i banebrytende rockband som De Press er han nå definitivt gått over til noe helt annet.

Utviklingen av prosjektet, der han ved de forrige utgivelsene hadde med seg gitar-og produsentfantomet Jørn Christensen og Morgan Lindstrøm, er nå gått i mer akkustisk retning. Computer-teknologien er skjøvet lenger bak i lydbildet, til fordel for orgler og trekkspill, og det hele er tatt opp mer på direkten.

– Noen sier at folkemusikk det er noe som er laget forlengst, musikk som bare finnes og ikke kan utvikles. Vi bruker klangene og tonene til å finne frem til nye uttrykk og alle hører med det samme at dette er typisk norsk musikk, sier Espen Beranek Holm.

«Mot nord for tredje gang» • Bjørn Westlie • Dagens Næringsliv 26.02.1992

Mot nord for tredje gang, Dagens Næringsliv 26.02.1992.
						Ola Snortheim, Espen Beranek Holm.
						Hildring albumet. Brynhild, Sval Vidde, Rimfrost, World Music, New Age musikk.
						Origo Sound. Bel Canto.

– Noen sier at folkemusikk det er noe som er laget forlengst, musikk som bare finnes og ikke kan utvikles. Vi bruker klangene og tonene til å finne frem til nye uttrykk og alle hører med det samme at dette er typisk norsk musikk, sier Espen Beranek Holm.

Tredje gang gjelder. Duoen Langsomt Mot Nord er klare med sin tredje melodiøse plate som beveger seg langs stiene i grenselandet mellom folkemusikk og popmusikk med langeleik og elektriske gitarer som stifinnere. Platen er norsk som OL-gull, men likevel internasjonal i sin evne til å integrere nytt og gammelt.

Hildring er navnet på den omreisende musikkalske duoens nye plate. For selv om komponist Ola Snortheim fra Harpefoss i Gudbrandsdalen har vært med fra første strofe, har duoens besetning skiftet fra plate til plate.

Langsomt Mot Nords første utgivelse kom i 1985, da hadde Ola Snortheim med seg Jørn Christensen, på plate nummer to som het «Westrveg» og som kom i 1988, hadde han med seg Morgan Lindstrøm, men nå er det Espen Beranek Holm som er med på ferden.

Det er ikke enkelt å putte Langsomt Mot Nord i en enkel musikkalsk bås: folkemusikk – rock? Lydkullissene minner om New Age musikk, eller? Norsk folkemusikk i den fundamentalistiske betydningen er dette definnitivt ikke. Men likevel er det noe ubetinget etnisk over de instrumentale melodiene og det er ikke bare fordi titler som «Brynhild», «Sval vidde» og «Rimfrost» knapt kan gi annet enn norske assosiasjoner, men også fordi «Hildring» er en del av den internasjonale «World Music» strømningen som Peter Gabriel gjør mye for å støtte opp under. Etnisk musikk blir ikledd moderne tonedrakt – og det gjør det enklere å høre hvor internasjonalt sammenvevd musikk egentlig er slik norske Bel Canto på sin siste plate også er det.

– Vi har brukt et norsk tonespråk som klangbunn, men norsk folkemusikk er grunnmuren i selve platen selv om den også gir et klart poputtrykk, sier Espen Beranek Holm som ellers ikke er kjent for sin hang til folkemusikk.

– Jeg har alltid likt platene til Langsomt Mot Nord. Selv om musikken har ligget langt utenfor mitt eget musikkuttrykk har jeg likevel følt meg beslektet med musikken, sier han og legger til at han selv har lært mye av arbeidet med platen som begynte i 1989.

Langsomt Mot Nords to foregående plater solgte hver for seg 7000, det er ikke dårlig sett med norske øyne. Likevel hadde duoen problemer med å finne et plateselskap som var villig til å gi ut «Hildring». Etter at Sonet ga ut den første, ga Sony (CBS) ut plate nummer to, men så var det nei. Etter å ha tatt runden rundt mellom selskaper etter at platen var ferdig innspilt på egen hånd og fått avslag, ringte det fra det lille selskapet Origo Sound på Fetsund. Origo ville være med på ferden sammen med Langsomt Mot Nord. Nå er begge på vei.

«Urban norsk folkemusikk» • Jan Granlie • Bondebladet 11.03.1992

Urban norsk folkemusikk, Bondebladet 11.03.1992.
						Ola Snortheim. Trommeslager, komponist og organisator.
						Espen Beranek Holm. Spiller forskjellige tangentinstrumenter.
						Andrej Nebb.

• Ola Snortheim, 37 år, fra Harpefoss i Gudbrandsdalen. Sønn av folkemusiker Olav Snortheim. Trommeslager, komponist og organisator for plateprosjektet «Langsomt mot nord».

• Espen Beranek Holm, omtrent på samme alder, fra Oslo. Bidragsyter til en rekke forskjellige pop-prosjekter de senere årene. Jobber for tiden også med bandet «Mors beste barn». Spiller forskjellige tangentinstrumenter.

I disse dagene er de to under navnet «Langsomt mot nord» ute med sin tredje plate som har fått tittelen «Hildring». Et musikkalsk prosjekt med utgangspunkt i norsk folkemusikk ogt da særlig fra Snortheims «røtter» i den gudbrandsdalske musikken. Han forteller at hans far, Olav Snortheim, spilte de fleste folkemusikkinstrumenter unntatt fele og trekkspill, slik at den folkemusikken som kan spores hos Ola er påvirket av denne musikken. Ikke «hopp-sa-sa»-varianten av folkemusikk, men mer den langsomme varianten. Det er en rik salmetradisjon i den norske folkemusikken, som han mener han er grepet av. – Når jeg lager låter så er det fra «barnet» i meg at jeg tar det. Den norske visetradisjonen har alltid væer sterk, slik at musikere som Erik Bye og Geir Tveit kjenner jeg godt, rent melodisk.

Folkemusikkbasert rock i disse EF-tider

– Hvorfor satse på folkemusikkbasert musikk i disse europa-tilpasningstider?

– Det er kanskje nettopp derfor vi gjør det, skyter Beranek inn, men egentlig er det vel mer tilfeldig. Når Ola lager musikk, så er det sånne låter han lager, på grunn av den bakgrunn han har. Og dette satt sammen med et ørlite urbant tilsnitt fra meg som har bodd i Oslo hele livet, og jobba med et europeisk pop-rock-uttrykk, blir kombinasjonen den musikken «Langsomt mot nord» står for i dag.

Musikk for OL '94

Etter å ha overvært avslutningsseremonien fra OL i Albertville på TV, og sett Lillehammers bidrag med Sidsel Kyrkjebø og Jan Garbaraks musikk, fikk jeg en følelse av at musikken til «Langsomt mot nord» gjerne kunne vært brukt der.

– Hvor i det norske musikkbildet vil dere selv plassere dere?

– Jeg tror ikke «Langsomt...» er noe begrep i norsk musikkverden, erkjenner Ola. Jeg tror heller ikke at vi vil være det. Jeg føler selv at jeg hører hjemme i rocken, både som person og utøver, men det er når man får lyst til å gjøre noe sjøl, at man begynner å tenke 3/4 takt, men noen status innenfor norsk folkemusikkmiljø trakter jeg ikke etter.

Polsk/norsk samarbeid

Ola har i flere år samarbeidet med den polskfødte musikeren Andrej Nebb, som er svært opptatt av sin folkemusikk.

– Hvordan her det påvirket ditt forhold til dine egne røtter i den norske folkemusikken?

– Det har sikkert vært et spark bak, til at jeg har fått lyst til å se på mine egne røtter. Og i mars skal Andrej og jeg i studio igjen for å lage en plate med utgangspunkt i russisk folkemusikk.

«World Music»

– Den såkalte «World Music»-bølgen har den senere tid bølget innover det europeiske musikkmiljø med stor kommersiell suksess, er det denne bølgen dere nå skal hive dere på?

– Realiteten er vel mer den at dette prosjektet aldri har tatt mål av seg til å bli noen kommersiell suksess, sier Beranek. – Vi lagde ikke denne plata for at den skulle selge i så og så mange eksemplarer. Det er bare sånn at slik er Olas musikk. Men det er jo bra at interessen for etnisk musikk, og også såkalt New Age-musikk, ute i Europa og resten av verden, er blomstrende.

– Hva tror dere det kommer av, at folk nå begynner å interessere seg for musikk fra andre himmelstrøk, som f.eks. Afrika og Sør-Amerika?

– Jeg tror verden er på vei over til mer åndelige verdier, sier Snortheim, – og at man kan gi litt slipp på det materielle i samfunnet. Meditasjon blir stadig mer viktig blant folk. Og verden blir bare mindre og mindre. Kommunikasjonene blir enklere og folk reiser mer.

Interessant er det at irene i alle år har vært veldig bevisste på å bruke sin folkemusikk. Og det har ført til at de har fått gjennomslag for sin musikk også utenfor Irland. Og det er kanskje noe av det som har manglet i det norske folkemusikkmiljøet. Nordmenn har aldri hatt selvtillit nok til å stå på egne tufter.

– Hvorfor har det vært sånn i Norge?

– Det har alltid vært stort skille mellom by- og bygdekultur i Norge, sier Ola. – Byen er Oslo, og Oslofolk har ikke peiling på hva som skjer på landsbygda.

– Og folkemusikere er jo selv veldig puritanske, sier Beranek. Folkemusikken har liksom alltid vært tilstede i bygdemiljøene, og der er den blitt! Og miljøet har liksom aldri godtatt at andre musikere har tatt fatt i deres musikk og gjort noe mer med den. Man blir litt uglesett. Musikken blir jo ikke ødelagt selv om man bruker den og gjør noe med den.

««Langsomt mot nord» - mot nord»Gudbrandsdølen 01.07.1989 s:6

"Langsomt mot nord" - mot nord,
						Gudbrandsdølen 01.07.1989.
						Ola Snortheim, Espen Beranek Holm.
						Fredrik Sager, Bernt Biberg, Tora Ulstrup.
						Rock on Top of Europe, Hammerfest.
						Hildring.

Det «nasjonalromantiske» musikkprosjektet Langsomt Mot Nord med trommeslageren og folkemusikersønnen Ola Snortheim frå Hundorp i spissen lanserte i 1985 sin første LP «LMN».

I fjor utkom albumet «Westrveg».

8. juli i år vil bandet Langsomt Mot Nord debutere «live».

Begivenheten finner sted i Hammerfest i forbindelse med Hammerfest og Vadsøs felles 200-års by-jubileum. Langsomt Mot Nord vil åpne festkonserten og bandet består av: Fredrik Sager – gitar, Bernt Biberg – bass, Tora Ulstrup – vok/tangenter, Espen Beranek Holm – tangenter og Ola Snortheim – trommer.

Ola Snortheim og Espen Beranek Holm arbeider dessuten for tida med Langsomt Mot Nords 3. LP, som ventes utgitt i løpet av høsten ’89, under foreløpig arbeidstittel «LMNt».

I løpet av utgivelsen vil det også bli lagt opp til turne.

«For 3000 i Hammerfest» • Ivar Johan Pettersen • VG 10.07.1989 s:31

For 3000 i Hammerfest, VG 10.07.1989.
						Langsomt Mot Nord.
						Ola Snortheim, Espen Beranek Holm.
						Fredrik Sager, Bernt Biberg, Tora Ulstrup.
						Rock on Top of Europe, Midnattsolrocken.
						Hildring.
						Jørn Hoel, Dum Dum Boys, Smokie.

HAMMERFEST (VG) Med Jørn Hoel, Dum Dum Boys og den legendariske gruppen Smokie og lokale band ble «Rock on Top of Europe» årets rockeopplevelse i Nord Norge med musikk fra kl. 19.00 til kl. 6 neste morgen!

Nattens høydepunkt ble Smokie. Det britiske bandet selger plater som aldri før, og er for tiden på en omfattende norgesturné. Lørdagens publikum hadde slett ikke glemt Smokies gamle slagere, og alle som husket f.eks. «Living Next Door To Alice», sang med.

Et titalls unge jenter besvimte i trengselen mot scenen , mens Smokie gjennomførte sin slagerparade i høyt tempo «We want more,» ropte Hammerfest-pulikummet, og tre ekstranumre fikk de.

Ordfører'ns rocke-opptøyer

HAMMERFEST (VG) Det var ikke første gang ordføreren i Hammerfest, Kåre Rønbeck, var på rockekonsert. Lørdag kveld tok han med kona Anny på «Rock on Top of Europe».

Jeg tilhører Jo 50-talls generasjonen og var med på de første rocke-opptøyene i Oslo, forteller ordfører Kåre Rønbeck, som for øvrig er bror til miljøvernministeren. Dette er bare moro, og ungdommen av I dag er i hvert fall ikke verre enn da vi holdt på som verst. Jeg håper vi kan gjenta dette neste år også, sier ordføreren til VG.

3OOO

Med utsikt i de fleste himmelretninger, og med midnattssolen midt imot, kunne nærmere 1000 tilskuere oppleve midnattsrock i jubileumsbyen Hammerfest. Langsomt mot Nord åpnet artistparaden med intrumentalmusikk helt i tråd med de vakre omgivelsene. Lokalband som Montenegro og Guys fulgte opp med svingende blueslåter. Men det var Tore Hansen og Unit Five som først fikk fart på publikum. Det er fem år siden Unit Five spilte sammen, og det gav tydeligvis mersmak.

Lagt opp

Unit Five har jo egentlig lagt opp, men vi kunne ikke si nei til å spille i vår egen by. Vi har aldri fått anledning til å spille ordentlig i Hammerfest, sier Tore Hansen, rørt over responsen og sliten etter å ha gitt alt til sitt hjemmepubllkum.

Det var mange som var møtt opp for å høre; duoen Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen spille låter fra den tid de spilte sammen i Tromsø. Publikum koste seg gjennom en serie gode gamle låter fra 1950- og 1960 tallet, profesjonelt presentert av de to, og da Jørn Hoel avsluttet med «En hånd å holde i» sang publikum av full hals.

«Litt gøy»

– Det er moro å spille med Steinar. Vi stiller på scenen med kun to akustiske gitarer, det var sånn det hele startet. Vi synger låter vi lærte a spille sammen, og vi gjør det bare for å ha litt gøy, sier Jørn Hoel om samarbeidet med Steinar Albrigtsen. Søndag spilte de i Kristiansund.

Stemningen ble ikke mindre da Dum Dum Boys overtok scenen. Selv om den eldre garde foretrakk å gi seg for natten, stod nærmere 1500 unge fans igjen og lyttet til den populære trøndergruppa til klokken 4 om morgenen.

Vardø 15. juli

Selv om arrangørene var litt skuffet over billettsalget, var politimesteren godt fornøyd med avviklingen av Europas nordligste rockekonsert. Lørdag 15. juli er det Vardøs tur. Hovedtrekkplastrene blir Mari Boine Persen, Nazareth og Dum Dum Boys, og publilkumstallet må komme opp mot 5000 mennesker bare i Vardø hvis regnskapet skal gå i balanse for arrangørene Panorama, som er ansvarlig for begge konsertene.

«Langsomt mot nord i nord» • av Halgrim Øistad • Dagningen 17.07.1989

Langsomt mot nord i nord, Dagningen 17.07.1989.
					Ola Snortheim and EspenBeranek Holm. Hildring.

Ola Snortheims musikkprosjekt «Langsomt Mot Nord» begynner å anta fastere former. Ex-sør-frøningen med ett bein i moderne rock og ett i norsk folkemusikk debuterte i helga med Langsomt Mot Nord (LMN) som band. Det skjedde omtrent så langt nord som det går an å komme på fastlandet, i Hammerfest i forbindelse med byens 200-års jubileum.

LMN startet som et rent studioprosjekt, en spennende sammensmelting av vår tids computerbaserte musikkmuligheter og norsk tradisjonsmusikk med den kjente folkemusikeren Olav Snortheim, Olas far, som kilde. Hittil har Ola laget to lp-plater med forskjellige samarbeidspartnere. Nå er den tredje plata under arbeid, denne gang med kjente Espen Beranek Holm som samarbeidspartner.

Den nye plata ventes utgitt i løpet av høsten. Foreløpig arbeidstittel er «LMNt». I tilknytning til plateutgivelsen blir det også lagt opp til turne.

I bandet, som åpnet festkonserten i Hammerfest, har Ola Snortheim funnet tilbake til sitt opprinnelige arbeidsområde bak trommene. Det består ellers av Espen Beranek Holm på tangentinstrumenter, Fredrik Sagen, gitar, Bernt Biberg bass og Tora Ulstrup, sang og tangenter.

I september blir forøvrig LMNs første plate gitt ut på nytt i forbindelse med at en serie med norske «klassikere» skal gis ut på CD.

Annonser for SpigerverkfestivalenDiverse aviser juni 1989